Leiratkozás

Facebook leiratkozás? Volt nincs?

Azt szoktuk mondani, hogy bármit amit az interneten csinálsz le kell követni és mérni kell. A Facebook statisztikai felülete erre idáig is lehetőséget adott. Bár egy kicsit bonyolult volt, majdnem minden adatot megtudtál belőle. Amit nehezen lehetett értelmezni első pillantásra az a leiratkozás és a “rajongás” visszavonásának különbsége volt. Úgy tűnik ez most megoldódni látszik.

Mi a különbség a leiratkozás és a visszavonás között?

Amikor egy oldalt úgymond “lájkolunk” – tehát rajongójává válunk – valójában két dolog történik egyszerre. Bekerülünk a rajongók táborába – ez látszik a rajongók számában – és feliratkozunk az adott rajongói oldal “bejegyzéseire”. Utóbbi jelenik meg a hírfolyamunkban, a kezdőlapunkon ha úgy tetszik. Ezen keresztül kommunikálunk a rajongókkal.

Az egyes rajongói oldalak statisztikai felületén, a felhasználók rész alatt az alábbi kép látható. Ez mutatja meg, hogy napi szinten mennyi új rajongónk van (New Like) és mennyien vonták vissza ezt, tehát mennyi ember már nem rajongónk (Unlikes). A visszavonásokra ugyanúgy igaz az, hogy két dolog történik. Amikor “visszavonják a rajongást” az oldal bal oldalán, alul található “Nem tetszik” linkre kattintva, csökken a rajongó szám és nem kapja tovább a híreket. Ez a visszavonás.

A leiratkozás tulajdonképpen azt jelenti, hogy a híreinkre, bejegyzéseinkre az adott felhasználó nem kíváncsi, de ettől még az oldal rajongója marad. Hogy miért iratkozik le az teljesen más kérdés. Ezt idáig úgy tudta megtenni, hogy a saját kezdőlapján megjelenő rajongói oldaltól érkező bejegyzés fölé állt egérrel, a megjelenő X gombra kattintva rákattintott a “Hide all by -rajongói oldal neve – ” linkre. Innentől kezdve semmilyen bejegyzését nem látta az adott oldalnak, de ettől még rajongója maradt. Ennek a statisztikája az előbb említett helyen található, de a “Total” feliratra – magyar nyelven “Összesen” – kattintva jelenik meg. Itt a “Total Unsubscribe” színhez tartozó számadat mutatja meg, hogy mennyi ember iratkozott le a bejegyzésekről, de maradt rajongó.

Alapvetően a leiratkozásokat marketing szempontból úgy kell tekinteni mint az egyértelmű visszajelzést arra nézve, hogy sokat és/vagy rosszul készítünk bejegyzést. Ugyanakkor mint oldal szerkesztők, hiába látjuk a statisztikát, ennek a hibának a javítására semmilyen lehetőségünk nem volt.

Milyen az új hírfolyam?

Korábban írtam egy új bejegyzést hogyan fog kinézni az új hírfolyam illetve milyen újdonságokkal találkozhatunk majd valószínűleg. Ami újdonság és szinte biztos, hogy a rajongói oldalak bejegyzéseire kattintva (pontosabban a felette megjelenő X-re kattintva) a spam jelenetés mellett egy opció van. Az adott üzenet elrejtése (lásd a képet lentebb).

A “Hide this post” vagyis az adott üzenet elrejtése linkre kattintva az alábbi kép jön fel. Ami újdonság benne, hogy nem lehet leiratkozni. Csak az adott üzenetet tudod elrejteni vagy visszavonni a rajongást az adott oldaltól.

Mit jelent ez?

Egyrészt amiből biztosnak gondolom ezt az új funkciót, az az, hogy a statisztikai felületen egy adott időponttól a leiratkozások száma állandó mindennap, ami ugye szinte lehetetlen.

Ha ez így marad, az oldal szerkesztőknek teljesen egyértelmű visszajelzést tud adni a rajongó a “Nem tetszik” gomb megnyomásával arról, hogy mit gondol az oldalról. Nem kell majd nagyon beleásni magad a statisztikába, mert ha látod a rajongók számának csökkenését, egyből tudni fogod, hogy valamit rosszul csinálsz. Ezt azoknak a szerkesztőknek ajánlom a figyelmébe akik presztízs kérdést csinálnak a rajongók számából.

FRISSÍTÉS: úgy tűnik rendszerhiba volt a statisztikai adatok stagnálása. Marad a leiratkozás lehetősége.