Oldal kiválasztása

Folyamatos és leküzdhetetlennek tűnő problémaként tekintek azon oldalakra, amik hihetőnek tűnő bejegyzéseket állítanak elő. Azt nem mondom, hogy egyre nő ez a halmaz az oldalak számával. Azt mondom, hogy inkább folyamatosan változik. Egyik másik eltűnik, új jön a helyébe. Vagy ugyanabban a témában, vagy másban.

Kinek higgyek?

Olyan korban élünk, ahol minden civilizáltabb országban az emberek többsége lassan okostelefonnal járkál a zsebében. Ha valami történik a környezetében előkapja a mobilját, lefotózza, vagy éppen videót készít róla és máris az egész világ tud róla. Legyen az egy viccesnek ítélt eset, természeti katasztrófa, rendőri túlkapás vagy éppen egy kormány megbuktatása. Én – a naivitásommal együtt – látom ebben a potenciált. Ez jó dolog is tud lenni, ha jól használják. Villámgyorsan kaphatsz infót a világ másik országából, aminek a hiradóját amúgy nem, hogy nem néznéd, azt sem tudnád, hogy létezik. Ezt a potenciált látják a híroldalak is. Az origo és az index is büszkélkedhet olyan táborral, ami szép számmal küld nekik fotókat.

De minden igaz ami felkerül a netre? Kérdésben a válasz. Nyilván nem. De mi alapján kellen tudnia az embernek válogatni a hírforrások között? Kell tudnia? Vagy egyszerűen amit annak ítél, az igaz?

Az elmúlt időszakban egy csokor új “weboldal” tűnt fel, ami az éppen aktuális kérdésben “megmondta a tutit”. Ha a Facebookomat nézem összeszámoltam 6 db ilyen oldalt az index, origo, hvg trió mellett. Valószínűleg Te is ismersz ilyen oldalt. Aminek a neve nem mond semmit, de véletlenül pont ő hozta le elsőként az országban, hogy mi történt a világ másik végén.

Ezek az oldalak a fősodratú médiában meglovagolt témákra utaznak. Meghökkentő és megrázó címsorokkal bírnak kattintásra. Olyat ígérnek, ami nyilván nem fog teljesülni (vagy csak lájkolás árán). Mi a bajom velük? Nem csak az a baj, hogy gondolkodni kellene, mielőtt megosztjuk. Hanem az, hogy létezhetnek. Én is azon az elven vagyok, hogy gondolkodj, mielőtt bármit csinálsz. De könyörgöm tonna számra jönnek azok a dolgok, amikre oda kellene figyelni és megértem, ha már néha nem sikerül.

Egy nagyon egyszerű spirálba tudod magad és a környezeted belerángatni:

  1. az oldal elkészíti azt a hírt, ami az érzelmeidre utazik
  2. Te gondolkodás nélkül megosztod
  3. a hírben szereplő állítás terjedni kezd (bármi legyen is az)
  4. ha a kritikus tömeg elhiszi (mert 1 millió légy nem tévedhet!) robban a médiában
  5. kész tényként kezdi mindenki kezelni
  6. beékelődik a hír által közölt üzenet és érzelem a mindennapjaidba
  7. ha megcáfolják sem hiszed el az igazat
  8. jön a következő hír

Ez különösen akkor veszélyes, ha a mostani migráns kérdésről beszélünk. Amikor jó lenne, ha pontos információkhoz jutna az ember. Megfelelő hírforrásokból. Ferdítés nélkül. Érdek nélkül.

Van megoldás?

Te magad. Az ismeretlen nevű oldalak (ha egyáltalán észreveszed az oldal nevét) híreit oszd el kettővel. És mielőtt megosztanád kérlek nézz rá az indexre, origora vagy bármely neked tetsző nagyobb médiumra, hogy ők is lehozták -e a hírt. A Facebook ugyanis egy buborékkal vesz körül. Azt mutatja ami neked tetszik, ami hozzád passzol, vagy a “viselkedésed”alapján leginkább releváns.

De ha mégsem Tőled jönne a megoldás és ezrével szaporodnának az ilyen oldalak, akkor jó lenne egy hivatali megoldás. Vagy legalábbis egy erős csapás az ilyen oldalaknak. Úgy tűnik a megtévesztő oldalak listájának népszerűsítése és egy Chrome kiegészítő nem elegendő. (Bár nagyszerű kezdeményezés.) Te mit látsz megoldásnak? Tényleg érdekel.