Oldal kiválasztása

Szerintem sokan csak pislogtunk, amikor a NAIH tíz milliós bírságot szabott ki utoljára. Ezért fontos, hogy betartsuk az előírásokat, amelyekről lehet, hogy még Te sem tudsz.

A NAIH büntetéstől függetlenül mindig is mondtam, hogy érdemes a lehető legátláthatóbb módon, a legtöbb szabály betartásával végezni a munkánk. Ide értve az adatvédelmet is. Ha egy jó marketingesed van, akkor figyel erre is. Elmondja, hogy kell adatvédelmi nyilatkozat, NAIH lajstromszám, konzultálnod kell egy hozzáértővel, és ne pipáld be előre az adatvédelem elfogadását a feliratkozó űrlapoknál. Sok más mellett.
De mi a helyzet az e-mail küldő szoftverekkel?

Jó látni, hogy itthon is fejlesztenek olyan szoftvert, ami felveheti a versenyt a külföldi szolgáltatókkal. Vagy éppen az EU-n belüli szolgáltató Magyarországon is gyorsan terjeszkedik. Céges környezetben oda kell figyelni ugyanis arra, hogy az e-mail marketing (vagy éppen csak küldő) szoftverünk hol tárolja fizikailag azoknak az adatait, akikkel mi kommunikálunk (ügyfelek). Az Info. törvény úgy rendelkezik, hogy lehetőleg ez Magyarországon, de legalábbis az EU-n belül legyen fizikailag. És ilyen esetekben a szolgáltató cég adatait is bele kell venni az adatvédelmi nyilatkozatodba.

A magyar Mailchimp felhasználó büntethető?

A Mailchimp ugyanis fizikailag az EU-n kívül, az Amerikai Egyesült Államok területén hozta létre az adatközpontjait. De számos cég tett ugyanígy, például a HubSpot is. Itthon ennek ellenére sokan (köztük én is) szeretik használni ezt a szolgáltatást. Mert élvonalbeli, megbízható és gyakran olcsóbb is, mint más hazai szolgáltató. Ilyenkor büntethető a magyar Mailchimp felhasználó?

Safe Harbor egyezmény – meg vagyunk mentve

Az EU és az Egyesült Államok gondolt erre a problémára is. Létrehozták a Safe Harbor egyezményt a két entitás között. Illetve van egy másik változata, mely az EU, USA és Svájc között jött létre. Így, ha olyan szolgáltatót választasz e-mail marketingre vagy küldésre, amely tagja és érvényes regisztrációval rendelkezik, valamint megteszed a pár alábbi lépést, védve vagy:

 

  1. Részletesen tüntesd fel adatvédelmi nyilatkozatodban, hogy melyik szolgáltatót választottad. De ne feledd, a cég nevet kell feltüntetned, amely ez esetben a The Rocket Science Group LLC.
  2. Itt a Mailchimp érvényes regisztrációjának linkje. Ezt is tüntesd fel.
  3. A lehető legrészletesebben írd le, hogy mit és hogyan tud mérni a szoftver, így a felhasználó tájékoztatva lesz előre és várhatóan a NAIH-nak ez meg fog felelni.